Přihlaste se k odběru newsletteru

Přihlaste se k odběru newsletteru Stellantis Communications a budete dostávat aktuální informace o všech novinkách

13 čvn 2012

Jeep® Grand Cherokee S Limited, Jeep Wrangler Mountain a Jeep Compass Black Edition

Jeep posiluje nabídku na evropském trhu a v druhé polovině roku uvádí nový výbavový stupeň Grand Cherokee a limitované edice modelů Wrangler a Compass. Nová limitovaná edice legendárního modelu Jeep Wrangler nazvaná Mountain vzdává hold výkonu a outdoorovým nadšencům. Velmi pozitivní ohlas veřejnosti na koncepční studie vozidel Compass a Grand Cherokee, vystavené letos v Ženevě, se odráží v produkční sériové limitované edici Jeep Compass Black Edition a novém výbavovém stupni vlajkové lodi značky nazvaném S Limited.

Jeep® Grand Cherokee S Limited, Jeep Wrangler Mountain a Jeep Compass Black Edition

 

Jeep posiluje nabídku na evropském trhu a v druhé polovině roku uvádí nový výbavový stupeň Grand Cherokee a limitované edice modelů Wrangler a Compass. Nová limitovaná edice legendárního modelu Jeep Wrangler nazvaná Mountain vzdává hold výkonu a outdoorovým nadšencům. Velmi pozitivní ohlas veřejnosti na koncepční studie vozidel Compass a Grand Cherokee, vystavené letos v Ženevě, se odráží v produkční sériové limitované edici Jeep Compass Black Edition a novém výbavovém stupni vlajkové lodi značky nazvaném S Limited.  

Po modernizaci celého portfolia značky a komerčním úspěchu zaznamenaném v Evropě v roce 2011, upevňuje Jeep svoje postavení na evropském trhu a představuje nový výbavový stupeň a dvě limitované edice. Tyto modely byly vyvinuty s ohledem na požadavky zákazníků, kteří hledají unikátní vozidla kombinující osobitý vzhled a legendární schopnosti.

Nová řada vozidel Jeep Wrangler, Jeep Compass a Jeep Grand Cherokee navýší v druhé polovině roku 2012 portfolio vozidel nabízených v Evropě. Zavedení nových modelů dále zdůrazňuje, že inovace a vývoj designu neodmyslitelně patří ke značce Jeep.

V červnu tohoto roku uvede Jeep na trh nový model Jeep Wrangler Mountain, který se poprvé představil v podobě studie na posledním ženevském autosalonu. Jedná se o novou limitovanou edici legendárního Wrangleru navrženou pro zákazníky s aktivním zájmem o outdoorové aktivity. Jeep Wrangler Mountain budou následovat dva zcela nové modely navrženy exkluzivně pro evropský trh: nová limitovaná edice Jeep Compass Black Edition, která k prodejcům dorazí koncem srpna, a nový výbavový stupeň pro vlajkovou loď Grand Cherokee nazvaný S Limited, jež se v prodeji objeví v průběhu září.

Zcela nové verze Compass Black Edition a Grand Cherokee S Limited kombinují celou řadu modifikací vnějšího vzhledu, které naznačují sportovní povahu obou těchto modelů. Jejich uvedení do portfolia značky je výsledkem velmi pozitivního ohlasu veřejnosti na předprodukční studie představené rovněž na letošním ženevském autosalonu.

 

Značka Jeep® oficiálně oznámila v souvislosti s vlajkovou lodí Grand Cherokee uvedení nového výbavového stupně S Limited

Značka Jeep potvrdila zahájení výroby předprodukčních, sportovně laděných konceptů známých z posledního ženevského autosalonu a současně oznámila zavedení nového výbavového stupně S Limited pro vlajkovou loď Grand Cherokee. Nový výbavový stupeň vlajkové lodě Jeep kombinuje ojedinělý design exteriéru a sportovní charakter s účinným vznětovým motorem 3.0 l V-6 CRD s technologií Multijet II poskytujícím výkon 241 koní a točivý moment 550 Nm (u verze se sníženým výkonem na 190 k, dosahuje točivý moment hodnoty 440 Nm). Jeep Grand Cherokee S Limited se může pochlubit unikátními lesklými černými 20palcovými litými koly a charakteristickými černými doplňky, které vozu dodávají sebevědomý a svalnatý vzhled. U evropských prodejců se tento model objeví v září tohoto roku. 

Tři měsíce po svém odhalení na autosalonu v Ženevě a následném pozitivním ohlasu veřejnosti potvrdil Jeep výrobu sportovního konceptu, a to v podobě nového výbavového stupně vlajkové lodě Grand Cherokee.  

Nový výbavový stupeň Jeepu Grand Cherokee bude exkluzivně k dispozici pouze v Evropě, kde bude v průběhu září uveden pod označením S Limited.

Veřejnosti se tato verze představila na ženevském autosalonu ve formě studie zkoumající stylistický potenciál vlajkové lodě Jeep. Nový model S Limited se může pochlubit unikátní výbavou, která přináší výrazné stylistické prvky a černé doplňky. Výsledkem je Grand Cherokee s novým agresivnějším vzhledem, který kombinuje exkluzivní sportovní charakter s účinným vznětovým přeplňovaným motorem 3.0 V-6 s technologií Multijet II a množstvím standardně nabízených prvků aktivní a pasivní bezpečnosti.

Karoserie tohoto modelu je charakteristická aerodynamičtějším uhlazenějším tvarem, kterého bylo docíleno odstraněním střešních ližin. Tvář vozidla tvoří nyní maska v lesklé černé barvě, přičemž samotná mřížka je vyvedená v jasném odstínu Platinum Chrome. Ojedinělý vzhled přední části doplňuje spodní díly masky ve stejném barevném odstínu. V tématu černých prvků pokračují i rámečky světlometů, spoiler s třetím brzdovým světlem a tmavá chromovaná dvojitá koncovka výfuku Celkově sebevědomější vzhled nového Jeepu Grand Cherokee S Limited zdařile podporují 20palcová litá kola v lesklé černé barvě.

Interiér nové verze S Limited je zušlechtěn především vyhřívaným volantem potaženým perforovanou kůží a sportovními ventilovanými anatomickými sedadly v kombinaci kůže Nappa a semiše. Přístrojový panel a obložení dveří zdobí doplňky ze skutečného uhlíkového kompozitu, tedy karbonu. V závodním stylu jsou koncipovány také pedály z leštěného kovu s protiskluzovými prvky.

Jeep Grand Cherokee S Limited pohání výkonný vznětový přeplňovaný agregát 3.0 V-6 vybavený vstřikovači nové generace s tlakem 1.800 bar a technologií MultiJet II, kterou vyvinula a patentovala společnost Fiat Powertrain. Tento třílitrový turbodiesel produkuje maximální výkon 177 kW (241 k) při 4.000 ot./min, nejvyšší točivý moment 550 Nm při 1.800-2.800 ot./min a standardně je kombinován s automatickou pětistupňovou převodovkou s elektronickým řazením Electronic Range Select (ERS). Tato moderní pohonná jednotka 3.0 CRD je nabízená rovněž ve verzi s nižším výkonem (140 kW (190 k) při 4.000 ot./min, točivý moment 440 Nm při 1.600-2.800 ot./min).

Nový Jeep Grand Cherokee S Limited je vybaven důmyslným pohonem všech kol Quadra-Trac II® s dvoustupňovou rozdělovací převodovkou a elektronickým systémem kontroly trakce BTCS. Tento systém ve své podstatě nahrazuje mechanický samosvorný diferenciál na přední i zadní nápravě a významně přispívá k vynikajícím schopnostem vozu v terénu. Rozdělovací převodovka systému Quadra-Trac II využívá vstupní informace z mnoha různých snímačů, aby zjistila prokluzování kol co nejdříve a mohla tak na nastalou situaci okamžitě zareagovat. Systém používá snímač pohybu škrticí klapky pro předvídání prokluzu kol, na základě čehož předem maximalizuje trakční schopnosti. Když je zjištěn prokluz kol, dojde k okamžitému přesunu dostupného točivého momentu (až 100 procent) na nápravu s větší přilnavostí. Špičkových vlastností na silnici a schopností v terénu dosahuje vůz také díky asistenci pneumatického odpružení Quadra-LiftTM s pěti možnostmi nastavení výšky dovolujícího změnu světlé výšky v rozmezí 16,5 až 27 cm. Na výjimečných jízdních vlastnostech se podílí rovněž systém kontroly trakce Selec-TerrainTM s pěti různými režimy, dále standardně dodávaný asistenční systém Hill Descent Control, který kontrolovaně řídí sjíždění prudkých svahů, a Hill Start Assist, jenž usnadňuje rozjezd do prudkého stoupání.

Aby každá jízda poskytovala posádce maximální potěšení, obsahuje výbava řadu praktických doplňků. Kromě multimediálního, infotelematického a navigačního systému UConnect® s 6,5palcovou dotykovou obrazovkou, 30gigabitovým hard diskem, přípojkami USB a AUX jako i DVD přehrávačem a hlasovým ovládáním Bluethooth UConnect Phone, model S Limited nabízí také exkluzivní dvoudílnou panoramatickou střechu Command View® a nejmodernější audio systém značky Harman Kardon®. Tento prémiový audio systém s výkonem 825 wattů, devatenácti reproduktory a subwooferem představuje světový unikát. Zásluhu na tom má 32voltový dvanáctikanálový zesilovač, který cestující obdarovává vysoce kvalitním prostorovým zvukem.

Nový Jeep Grand Cherokee S Limited nabízí širokou škálu bezpečnostních prvků, které zdůrazňují, že technologické inovace neodmyslitelně patří k DNA značky Jeep. Standardní výbava obsahuje elektronickou kontrolu stability ESP s asistenčním systémem proti převrácení Electronic Rollover Mitigation (ERM), ABS s terénním nastavením, kontrolu trakce BTCS a sedm airbagů (čelní, boční, okenní, kolenní). K těmto obvyklým prvkům vlajkové lodě Jeep se přidávají adaptivní tempomat, systém varování před kolizí, monitoring mrtvého úhlu a detekce křížení cesty za vozidlem. Tyto pokročilé systémy řidiči pomáhají těmito vlastnostmi:

  • Adaptivní tempomat (ACC): Systém snižuje nastavenou rychlost tempomatu, sníží-li se vzdálenost od vpředu jedoucího vozidla pod nastavenou úroveň, nebo pokud jiné vozidlo vjede do stejného pruhu. Systém zase zrychluje na nastavenou rychlost, když vpředu jedoucí vozidlo zrychlí nebo se přesune do jiného jízdního pruhu;
  • Varování před kolizí Forward Collision Warning (FCW): využívá radarový senzor na přídi k rozpoznání rychle se přibližující překážky před vozidlem. Reaguje okamžitým upozorněním řidiče a poskytuje mu tak čas k nezbytným krokům, aby kolizi zabránil;
  • Monitoring mrtvého úhlu Blind Spot Detection: využívá dvou širokopásmových radarových senzorů, které pomáhají řidiči při přejíždění mezi pruhy nebo ve chvíli, kdy je předjížděn jiným vozidlem. Systém upozorní řidiče na vozidla vyskytující se v oblasti mrtvého úhlu prostřednictvím světelné signalizace na vnějším zpětném zrcátku a zvukové výstrahy;
  • Detekce křížení cesty za vozidlem: tento systém při parkování varuje řidiče o pohybujících se objektech za vozidlem. Řidič je informován o pohybu za vozidlem vizuálně pomocí svíticích ikon na vnějších zpětných zrcátcích a také zvolenou zvukovou výstrahou.

Model S Limited, který doplní řadu Grand Cherokee na evropském trhu v září tohoto roku, dokonale vyjadřuje hodnoty značky Jeep, kterými jsou svoboda, dobrodružství, originalita, vášeň a jedinečnost.  Paletu pohonných jednotek modelové řady Grand Cherokee tvoří vznětový přeplňovaný motor 3.0 V-6 s přímým vstřikem paliva Common Rail s technologií Multijet II produkující výkon 241 k a točivý moment 550 Nm a dvojice zážehových motorů: 3.6 l Pentastar V-6 o výkonu 286 k a točivém momentu 347 Nm, a 5.7 l V-8 o výkonu 352 k a točivém momentu 520 Nm. Posledně jmenovaný agregát je vybaven systémem Multi Displacement System (MDS). Nabídku doplňuje třílitrový turbodiesel o výkonu 190 k a točivém momentu 440 Nm, který je standardem všech modelů Laredo a volitelně je nabízen i pro verzi Limited.

 

Jeep® Wrangler Mountain: nová speciální edice pro outdoorové nadšence

Nová speciální edice Jeep Wrangler Mountain. Příroda, dobrodružství, mimořádné schopnosti v terénu, spolehlivost a bezpečnost - to vše se snoubí v nové edici kultovního modelu Wrangler. Nová edice Jeep Wrangler Mountain je poháněná výkonným a úsporným vznětovým přeplňovaným motorem 2.8 l ve spojení s manuální šestistupňovou nebo automatickou pětistupňovou převodovkou, a také nedávno představeným zážehovým motorem 3.6 V6 Pentastar v kombinaci s automatickou pětistupňovou převodovkou. Nová limitovaná edice se u evropských prodejců Jeep objeví v první polovině června, a to jak v dvoudveřové, tak i čtyřdveřové verzi.

Nová edice Jeep Wrangler Mountain vznikla v souvislosti s úspěchem nedávno představené speciální edice Jeep Wrangler Arctic.

Svým ojedinělým designem, který je zušlechtěn četnými exkluzivními prvky - 17palcová kola a originální příslušenství Mopar® - míří tato nová edice k zákazníkům, kteří chtějí vyniknout. Současně demonstruje nepřeberné možnosti personalizace tohoto kultovního modelu. Nová speciální edice současně vzdává hold všem outdoorovým nadšencům. Svým označením Mountain chce značka Jeep zdůraznit, že model Wrangler je díky špičkovým technologiím a nedostižným schopnostem v terénu schopen překonat i ty nejnáročnější překážky.

Jeep Wrangler Mountain vychází z modelu Wrangler Sport a k dispozici bude jak v dvoudveřové, tak i čtyřdveřové verzi. Karoserie je charakteristická černou fólií na kapotě, maskou v šedé barvě Mineral a šedými 17palcovými litými koly. Celkový vzhled doplňuje grafika udání zeměpisné šířky a délky a nápis Mountain na bocích kapoty, boční stupačky a černé víčko palivové nádrže z nabídky příslušenství Mopar. 

V interiéru novou edici charakterizují především sedadla v šedé textilii Slate s prošíváním a potiskem Mountain. Nechybí ani gumové rohože se vzorem napodobujícím stopu pneumatiky.

Limitovaná edice Mountain přichází se zcela novým zeleným odstínem Gecko. K dispozici ovšem budou i další barvy: černá, jasně bílá, žlutá Dozer a tmavě zelená Black Forrest.

Uvedení Jeepu Wrangler Mountain na evropský trh je plánováno na červen. Novou speciální edici Mountain bude pohánět vznětový přeplňovaný motor 2.8 l produkující výkon 200 k při 3.600 ot./min. V kombinaci s pětistupňovou automatickou převodovkou s elektronickým řazením Electronic Range Select (ERS) dosahuje točivý moment hodnoty 460 Nm při 1.600-2.600 ot./min, v případě alternativní manuální šestistupňové převodovky točivý moment poklesne o 50 Nm na 410 Nm. Další volitelnou motorizací bude nový zážehový šestiválec 3.6 V-6 o výkonu 284 k (209 kW) a točivém momentu 347 Nm, který bude spojen výhradně s automatickou pětistupňovou převodovkou s elektronickým řazením (ERS).

Jeep Wrangler Mouintain je navržen pro zdolávání nejnáročnějších překážek. Je vybaven přední nápravou Dana 30 a zadní zesílenou nápravou Dana 44. Legendárních schopností dosahuje prostřednictvím připojitelného pohonu všech kol Command-Trac® NV241 s dvoustupňovou redukční převodovkou s nízkým rozsahem v převodovém poměru 2.72:1.

Tento pohon všech kol pracuje ve třech režimech: 2WD, 4WD High a 4WD Low. Za běžných podmínek pracuje Command-Trac® s pohonem dvou kol (2WD) a přenáší 100 procent točivého momentu na kola zadní nápravy. V režimu 4WD High systém rozděluje točivý moment mezi nápravy v poměru 50/50. Tento režim umožňuje větší točivý moment a trakci na nápravu a používá se na povrchu s nízkou přilnavostí, tedy na písku, sněhu, blátě, nebo kamenech.  

Režim 4WD Low je ideální v případě zdolávání extrémně náročných pasáží v terénu. Poskytuje redukovaný převod 2.72:1, který násobí točivý moment na obou nápravách.  

Off-roadové schopnosti Jeepu Wrangler Mountain završují standardně dodávané asistenční systémy Hill Descent Control (pouze v kombinaci s automatickou převodovkou), pro kontrolované sjíždění prudkých svahů, a Hill Start Assist, který při rozjíždění v prudkém stoupání zabraňuje couvnutí vozidla.

Výbava vozidla vychází se specifikace Sport, k níž přidává kůží čalouněný volant s integrovanými ovladači, rohože a madla Mopar. Z volitelného příslušenství zaslouží zmínku střecha Dual Top, která umožňuje v závislosti na počasí využívat plátěnou nebo pevnou střechu, dále multimediální infotelematický systém Uconnect® a balíček Winter&Sound Group zahrnující vyhřívaná přední sedadla a audio systém Infinity o výkonu 368 wattů a šest reproduktorů.

Jeep Wrangler je originálním terénním vozem, který dokonale vystihuje netradičního ducha americké značky Jeep. Mimořádné schopnosti v terénu kombinuje s potěšením z jízdy, což jej činí v automobilovém světě doslova unikátním. Tento nedostižný šampión v překonávání off-roadových překážek je po celém světě obdivován pro svoje schopnosti i osobitost.

Jeep Wrangler je nabízen ve třech stupních výbavy: Sport, Sahara a Rubicon (na některých evropských trzích tuto řadu rozšiřuje navíc limitovaná edice Jeep Wrangler Arctic). Všechny modely jsou poháněny účinným vznětovým přeplňovaným motorem 2.8 l spojeným s pětistupňovou automatickou převodovkou s elektronickým řazením Electronic Range Select (ERS) případně šestistupňovou manuální převodovkou, nebo nedávno představeným zážehovým motorem 3.6 l V-6 v kombinaci s pětistupňovou automatickou převodovkou. Všechny výbavové stupně a motorizace jsou dostupné jak v dvoudveřové verzi, tak i čtyřdveřové variantě Wrangler Unlimited. V případě kombinace s manuální šestistupňovou převodovkou je vznětový agregát 2.8 l standardně vybaven technologií Stop/Start, a to u obou karosářských verzí.

 

 

Jeep® Compass Black Edition: zcela nový vzhled a sportovní charakter pro kompaktní SUV

Po velmi pozitivních ohlasech na koncepční studii odhalenou na letošním ženevském autosalonu, představuje Jeep novou limitovanou edici pro evropský trh - Jeep Compass Black Edition. Černé doplňky karoserie, lesklé černé stupačky a nová 18palcová litá kola v černé barvě - to jsou hlavní poznávací znaky sportovně založené limitované edice řady Compass poháněné vznětovým motorem 2.2 litru o výkonu 163 k a točivém momentu 320 Nm. Off-roadové schopnosti zajišťuje aktivní trvalý pohon všech kol Freedom Drive I®. O komfort, informace a zábavu se na palubě starají multimediální systém s navigací UConnect®, hands free Bluetooth UConnect® Phone a prémiový audio systém Boston Acoustic s devíti reproduktory. U evropských prodejců se tento model objeví koncem srpna tohoto roku.

Vřelé přijetí předprodukčního konceptu Jeep Compass širokou veřejností během letošního autosalonu v Ženevě posunulo tento model do standardní nabídky řady Compass. Tato limitovaná edice se může pochlubit novým sportovním charakterem a unikátním černým stylem, které tomuto městskému kompaktnímu SUV poskytují výrazný vzhled a osobitost. Tento model ve skutečnosti přidává k sériovému modelu řadu originálních, stylistických a funkčních prvků, které přispívají k jeho exkluzivnímu vzhledu. 

Kultovní masku zdobí sedm vložek v lesklé černé barvě. V černém provedení jsou vyvedeny také vnitřky světlometů, rámečky mlhových světel, střešní ližiny a stupačky. Téma černých doplňků uzavírají černá 18palcová litá kola.

Jeep Compass Black Edition je vybaven vznětovým přeplňovaným motorem 2.2 l o výkonu 163 k a točivém momentu 320 Nm a je doplněn o pohon všech kol. Ten tvoří systém aktivního trvalého pohonu 4x4 Freedom Drive I s režimem Lock. Systém je navržen tak, aby řidiči poskytl celoroční jistotu, že zvládne špatné počasí i sníženou přilnavost na kluzkém mokrém povrchu.

Tento kompaktní model značky Jeep kombinuje schopnosti SUV s funkčností, výkonem, ovladatelností a účinností. Po kompletní modernizaci vzhledu a přepracování interiéru v roce 2011 se Jeep Compass může pochlubit lepší ovladatelností, komfortem, novým vznětovým přeplňovaným motorem 2.2 l ve dvou výkonových verzích a pohonem dvou nebo všech čtyř kol Freedom Drive I, což zdůrazňuje jeho dvojí povahu: schopnosti 4x4 a vysoký jízdní komfort na silnici.  

Jeep Compass je k dispozici ve dvou stupních výbavy Sport a Limited. Obě verze jsou vybaveny výkonným vznětovým přeplňovaným motorem 2.2 l o výkonu 163 k a točivém momentu 320 Nm, a to jak ve verzi 2WD, tak i 4WD. Volit lze i méně výkonnou motorizaci v podobě dvoulitrového zážehového motoru o výkonu 136 k, ovšem pouze v kombinaci s pohonem dvou kol. Nabídku v Evropě uzavírá zážehový motor o objemu 2.4 litru.

 

Značka Jeep

Značka Jeep se může pochlubit reputací globálního výrobce, který nabízí svá vozidla ve více než 120 zemích světa. Jeep staví na čtyřech hlavních hodnotách: svobodě, dobrodružství, originálnosti a vášni. Svobodě jako stavu mysli a individuálního odhodlání následovat vlastní instinkty s důvěrou v požitek z dobrodružství díky schopnostem v terénu. Dobrodružství jako povolání. Autenticitě, která se pojí ke značce, jež byla průkopníkem jízdy v terénu a dnes si v tomto segmentu udržuje vedoucí postavení. Vášni jako impulzu přinést něčí individualitu silně a výrazně do popředí.

Značka Jeep se může pochlubit mimořádnou osobitostí: Jeep dokázal vždy nabídnout velmi inovativní produkty, které v mnoha případech stanovily měřítka v řadě segmentů. Počínaje legendárním Jeepem Wrangler a konče kompaktním SUV Jeep Compass, každý Jeep vypráví legendy z úžasných cest, vypráví o vášni pro jízdu v terénu, která trvá již sedm desetiletí. 

První Jeep sjel z výrobní linky 15. července roku 1941. Jednalo se o vojenský model Willys-Overland, který byl praotcem prvního civilního Jeepu, modelu CJ-2A. Od té doby Jeep vyrobil a do světa distribuoval přes 15 milionů automobilů.  

Celosvětové prodeje v roce 2011 stouply proti roku 2010 o 41 %. Jeep je nejlépe prodávanou značkou koncernu Chrysler na trzích mimo Severní Ameriku a podílel se na 63 % celkových prodejů společnosti na celém světě.    

 

Jeep v Evropě

Nabídku modelů Jeep na evropském trhu tvoří Jeep Grand Cherokee, Jeep Wrangler, Jeep Wrangler Unlimited a Jeep Compass. V roce 2011 prošly všechny modely kompletní modernizací a získaly řadu nových funkcí.  

Rok 2011 byl pro Jeep velmi důležitý: růst v Evropě byl silný a konstantní po celý rok a značka zaznamenala excelentní prodejní výsledky. S téměř 24 000 registrovanými automobily vykázal Jeep 61,8procentní růst tržeb a zdvojnásobil svůj podíl na trhu na 0,2 %. Tržby vzrostly téměř na všech evropských trzích. Mezi nejvýznamnější patřila Itálie, kde prodeje stouply o 118 % a podíl na trhu dosáhl 0,5 %. Velmi dobře se Jeepu dařilo rovněž v Německu (+71,7 %), Francii (+124 %), Velké Británii (+3,3 %) a Španělsku (+21,2 %).

Trend růstu pokračuje i v roce 2012: v prvních čtyřech měsících tržby Jeepu vzrostly o 51,7 % proti srovnatelnému období minulého roku. Celkem bylo registrováno 9 800 vozidel. Podíl na trhu činí 0,2 %. Excelentní prodejní výsledky zaznamenává na většině evropských trhů. Explozivní výsledky zaznamenává především německý trh s nárůstem tržeb o 165,2 %. Jeep prudce zvyšuje prodeje také ve Francii (+84,5 %) a Španělsku (+7,6 %).

 

Milníky značky Jeep

V roce 1949 představil Jeep model Station Wagon. Jednalo se o první kombi opatřené pohonem všech kol, čímž vznikla koncepce sportovně užitkového vozidla SUV. V roce 1963 Jeep modelem Wagoner založil segment prémiových SUV. V roce 1984 první generace Jeepu Cherokee dala vzniknout další kategorii, a sice kompaktním SUV. V roce 1993 se v segmentu prémiových SUV objevil model Grand Cherokee a vznikla tak první generace vlajkové lodi značky Jeep, která stanovila nové standardy v řemeslném zpracování a univerzálnosti v segmentu.

Příběh značky Jeep je ve znamení neustálého vývoje. Značka Jeep se zrodila před 71 lety v reakci na požadavky americké armády. První Jeep sjel z výrobní linky 15. července roku 1941. Jednalo se o vojenský model Willys-Overland, který byl praotcem prvního civilního Jeepu, modelu CJ-2A, který byl vyráběn v roce 1945 a je dodnes považován za první moderní off-road.

Od té doby značka Jeep reaguje na potřeby mobility svých zákazníků a předvídá trendy na trhu. V roce 1949 s představením prvního kombi s pohonem všech kol Jeep založil nový automobilový segment sportovně užitkových vozidel, tzv. SUV. Tento segment se od té doby neustále rozvíjí a i po 60 letech existence si získává velmi pozitivní ohlas zákazníků. 

S modelem Jeep Wagoneer představeným v roce 1963 Jeep dále rozvinul koncepci SUV a představil první prémiové SUV. Kromě toho, že se jednalo o první vůz s pohonem všech kol a automatickou převodovkou, Wagoneer přinesl velmi moderní, elegantní a funkční karoserii a stal se perfektní volbou pro jakékoliv použití. Byl jako doma ve městě i mimo něj. První prémiové SUV automobilové historie, Jeep Wagoneer, je předchůdcem dnešní řady Grand Cherokee.

V roce 1984 se zahájením výroby modelu Cherokee představila značka další inovaci, kterou bylo první kompaktní SUV: integrovaný rám karoserie dával vozidlu mimořádnou pevnost, redukoval hmotnost a spotřebu paliva, zatímco vůz nabízel stejný nákladový prostor jako Wagoneer. Kombinací off-roadových schopností a jízdního komfortu je Cherokee považován za praotce současného segmentu kompaktních SUV. 

V roce 1993 se v segmentu SUV, který Jeep stvořil již v roce 1949, objevila první generace vlajkové lodi Grand Cherokee. V následujících letech stanovil tento model v segmentu prémiových SUV měřítka jak z hlediska designu, tak i dílenského zpracování a výkonu. S dalšími třemi generacemi Jeepu Grand Cherokee představenými v letech 1999, 2005 a 2010 rozšířila americká značka svou vlajkovou loď o nové technické prvky a dále zlepšila její jízdní vlastnosti na silnici i schopnosti v terénu. 

 

Jiný obsah

Přihlaste se k odběru newsletteru.

PŘIHLASTE SE NYNÍ